Hulpbrug A16
In 2024 heeft Rijnstaal in samenwerking met Civiele techniek deBoer een bijzondere opdracht uitgevoerd: de maken van de onderdelen van een hulpbrug op de A16 bij Rotterdam. Deze tijdelijke brug was nodig om ervoor te zorgen dat één van de drukste verkeerspunten van Nederland – bij het Terbregseplein, waar de A16 aansluit op de A13 – open kon blijven voor verkeer, terwijl het bestaande viaduct volledig nieuwgebouwd kon worden.
-
Jaar van uitvoering 2024
-
Locatie KW58, A16, Rotterdam
-
Opdrachtgever De Groene Boog
-
Samenwerking Civiele technieken deBoer bv
Waarom was deze hulpbrug nodig?
Tijdens de uitbreiding van de A16 bleek dat een bestaand kunstwerk (viaduct) niet meer voldeed aan de huidige veiligheidseisen. Het viaduct over de Hoofdweg moest zo snel mogelijk vervangen worden. Het vervangen van deze viaducten ‘met de winkel open’ is een erg complexe opgave, zeker in deze omgeving. Het afsluiten van de wegen voor langere tijd was geen optie. Hierom besloot Rijkswaterstaat een tijdelijke hulpbrug naast de A16 te plaatsen.
Een hulpbrug die aan strenge eisen voldoet
In de markt zijn tijdelijke bruggen beschikbaar, maar Rijkswaterstaat had zeer specifieke eisen voor dit project. De hulpbrug op de A16 moest namelijk voldoen aan de ROK (Rijkswaterstaat Ontwerp- en Kwaliteitsrichtlijnen). Dit is een strenger eisenpakket dan de standaard richtlijn (NEN 1090). Civiele technieken deBoer kreeg de opdracht om een hulpbrug te plaatsen. Rijnstaal heeft alle bestaande onderdelen opgewaardeerd en nieuwe hoogwaardige componenten gemaakt die volledig voldeed aan deze strenge regelgeving.
Samen met deBoer hebben we bestaand materieel op een slimme manier ingezet en waar nodig uitgebreid om aan de ROK-eisen te voldoen. Dit heeft geresulteerd in een modulaire hulpbrug die niet alleen veilig en betrouwbaar is, maar ook toekomstbestendig. We kunnen deze brug na dit project hergebruiken in andere situaties.
Het montageproces
De bouw van de hulpbrug was geen eenvoudige klus. Het bestaande kunstwerk hebben we deels gesloopt en we legden een tijdelijke fundering om de brug te ondersteunen. De tijdsdruk was hoog. Tijdens het Hemelvaartweekend van 2024 moest het verkeer worden omgeleid, zodat de weg maandag weer open kon voor het verkeer.
De hulpbrug zelf bestond uit vier grote prefab-delen die vooraf in de fabriek waren gemaakt en ter plaatse zijn geassembleerd. De 4 delen monteerden we tijdens het weekend ter plekke met behulp van een SPMT’s (Self-Propelled Modular Transporter). Dit is een speciaal voertuig dat grote, zware constructies kan verplaatsen. Hierdoor is de brug snel en efficiënt geïnstalleerd, zonder dat de snelweg voor lange tijd afgesloten werd.
Innovatie en duurzaamheid
Een van de belangrijkste kenmerken van dit project is dat we gebruik maakten van bestaand materieel en daarmee een circulaire oplossing hebben geboden. Door materialen te hergebruiken, hebben we niet alleen kosten bespaard, maar ook de impact op het milieu geminimaliseerd.
Bovendien voldoet de hulpbrug aan de hoogste veiligheidseisen, zoals vastgelegd in de ROK (Rijkswaterstaat Ontwerp- en Kwaliteitsrichtlijnen). Dit is een garantie voor de kwaliteit en duurzaamheid van onze constructies.
Een geslaagde oplossing voor een complexe uitdaging
De hulpbrug op de A16 is een uitstekend voorbeeld van hoe Rijnstaal bijdraagt aan innovatieve oplossingen voor complexe infrastructurele uitdagingen. Dankzij de nauwe samenwerking met onze partners, de inzet van circulaire materialen en de strakke planning, hebben we ervoor gezorgd dat het verkeer op één van de drukste punten van Nederland zo min mogelijk hinder ondervond. In december 2024 wordt de hulpbrug verwijderd en kan deze bij een volgend project weer worden ingezet.
Door onze expertise in tijdelijke constructies, samen met ons vermogen om aan strenge eisen te voldoen, blijven we met Rijnstaal bijdragen aan veilige, slimme en duurzame oplossingen voor de infrastructuur in Nederland.
Heeft u een vraag over tijdelijke bruggen of bent u benieuwd naar wat Rijnstaal voor uw project kan betekenen? Neem gerust contact met ons op!







Geen uitdaging is te groot.
En geen probleem te klein.
Maecenas faucibus mollis interdum. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Nulla vitae elit augue. Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum.
Het begint met sparren